tamo i nazad

Реч је опасно оружје.

у пролазу
2008/11/23,19:09

Много је времена протекло од нашег сусрета. Много је река пресушило, а и неке су се планине од тада неслућено протегле у висину.

Ништа значајно, рекао би неупућени посматрач, тек су се две особе препознале у пролазу. А тако смо били близу некада. Тако смо се добро познавали, да нам је и самима било чудно. Онда, преко ноћи, без најаве, сасвим изненадно, престали смо да евидентирамо једном другом таласну дужину. Наступило је ледено доба, од чије би хладноће диносауруси поново изумрли (да су у прилици), а онда је било довољна појава дуге, и случајни случај (за кога психоаналитичари кажу да не постоји), да би нам погледи изгубили ону тврду нијансу и послали уснама сигнал за осмехе препознавања.

Непроцењива је срећа пронаћи изгубљену драгоценост. Каква је то радост кад нешто затурено, непрежаљено, поново обухватите погледом разумевања и љубави!

Случајности не постоје - како да не!

одлазак
2008/11/22,17:27
"То је као кад лист падне са гране..." - каже Десанка. При првом сусрету са губитком блиске, драге особе, неког мог, ови су ми стихови стално плесали у глави. Нисам веровала. Дуги период неверице, непримања стварности и очајног жаловања нису утишавали ни протек времена, ни речи искреног саосећања. Онда се све једног дана, као чаролијом, окренуло и претворило у ново искуство са новим виђењем ствари и новим визурама. Једна необична жена ме је тргла из нирване. Рекла је само: "Престани да жалиш себе због губитка. Не буди себична. Захвали за милост и прими мисао да сада имаш у сваком моменту свог чувара." Неке љубави никада не престају, не одлазе, остају у нама.
мали додатак
2008/11/21,13:49

П. С.

http://www.youtube.com/watch?v=sI4YRuRJ-Ls

СУМАТРА
2008/11/21,13:20
Драги моји енд драге моје, здраво се добро данас осећам, што и вама од срца желим. "Помислимо како су тихи снежни врхови Урала..." Како сте ми ви? Дешава ли се нешто иоле лепо, искрено у вашим животима, иако на прозоре надире хладна јесења киша? За мном је приличан фрејм времена,у ком замрзнуте чуче врло, врло, врлооооо болне успомене (баш никако не бих да их се сећам, вучем их из времена ужасне повређености). Са хладним временом и најавама снега голом сам их силомсабила у коцкице, свесна да ће се једном, некад, отопити. Али, нека! Хоћу сад да будем добро.Кад желиш - успеваш. Није истина данемамо уплива у своје судбине. Увелико наше цесте зависе од збивања у нашим главама. Са таквим уверењем устајем, одржавам га на вештачким плућима (иако у и моја прилично габаритна) током дана, увече нам понестаје даха (мојим сећањима и мени), али не дам да толики напор падне у воду. Користим додатну енергију блиског дисања, упијам ширину и топлоту мушких прса у којима куца оооооооооогромно срце и тако пливамо кроз ноћ. "Пробудимо се ноћу и смешимо крадом на Месец са запетим луком..." Јутро осване мразно и лепо, снено... Идемо даље, нешто паметнији у односу на сутра. Збиља се добро осећам. Моја је то одлука, коју и вама желим. Па, како сте ми данас?
Жетва
2008/11/18,07:28

Јесте ли икада сејали мисли? Онако, баците за почетак шаку реченица на папир, не знајући шта се из тога изродити. У вама је тек бледа намера, саздана на поверењу у небеску равнотежу сила и божански осећај за правду. Не мора се радити о ствари битној за светски поредак, може то бити тек нека ваша ситна себична потреба настала у потрази за задовољштином.

Узмете тих првих пар реченица, проспете их широким замахом рукеи чекате њихов поредак у паду. Слова се нижу, речи беже, све бешње... Наконн почетног страха откривате да се слаже и формира слика једне истине, сува есенција прошлости, садашњости и оног што следи, као клијање пасуља из навлаженог зрна.

У контракцијама тог настајања паралелно тече нагађање о томе колико жена сањалица, домаћица, мајки, тужних лутака, принцеза и невеста можда истовремено отвара своје ситничарнице, обелодањује своје потребе и обнародује своју побуну. Али ниједна, без обзира на степен очаја или узнесења, неће на исти начин сложити своју ладицу са драгоценим садржајем. Баш ниједна неће постићи ову боју удисаја и Пандориног страха.

Небитно је што се моје реченице тако разгранају па се при првом враћању питам ко их је заиста написао и под утицајем каквих психоделичких средстава, небитно што се пасуљ одметнуо из потенцијала чаробног у крупни тетовац распоређен за читање призора од стране бабе гатаре и саливаче страве.

Суштина лежи у клијању. Оно се деси или не. Може се само чекати и ослушкивати - да ли је привид или се котиледони заиста одвајају, хоће ли се размакнути да пусте међу себе танушну клицу једне посебности, различитости, већости, која доноси душевни мир, сестро слатка.

 

тамо далеко
2008/11/17,13:51

Некада давно, иза седам гора и преко седам мора, живела је једна срећна жена. Била је испуњена, радосна, разумна и весела. Имала је баш све. Била према свима отворена и пријазна. Умела је да саслуша, да препозна и да разуме. Заокружена као личност, уравнотежена, остварена... Звала се ______.

Није бајка. И данас је ______ у свом чаробном чардаку, између Земље и Неба, срећна. Научила је да је најважније бити вољен.Innocent

Знате је?

кам бек
2008/11/14,15:44

CoolДуго ме није било, мада сумњам да је ко приметио. Безбојно, провидно бело које постојање поново се пробудило, побунило против учмалости и лењости маште. Хвала на питању, добро сам. Памтим и боље дане, као већина међу вама, припадницима популације бомбардованих, прокажених, скрајнутих и бојкотованих (или се каже ембаргисаних)Undecided. Много се тога догодило, али вам не смем рећи, јер ћу вас морати елиминисати, а нисам нешто за тако драстичне мере, данас не.

Елем, белем, стигла јесен позна, а тек ових дана мени постало нешто хладније. Прецизније, мождане вијуге ми се мало прохладиле, баш кад је стигло пред кување. Десило се то у покушају да заведем нешто реда у породици, браку, родбинским и пријатељским везама и у најдиректнијој вези са својом маленкошћу. Досадило ми све ђутуре, у једном моменту, просто је одједном постало кристално јасно да не требам и не морам нон-стоп изигравати зачин Ц у горе наведеним релацијама. Јесте ми неком приликом нека (да јој не помињем име, пу, пу) рекла да јој личим за першун у свакој чорби или је то била варијанта - поклопац за сваки лонац, не сећам се више, није ни важно за причу, али ми је баш симптоматично било то што све око мене баш заболе што се ја толико трошим, развлачим и ситним, не би ли се њиховим гладним непцима приредила гурманска представа.  

Завриштах (у себи, додуше): Доооооста! Ако већ не могу у лице свакој вашки која се о мене окачи рећи да одхебе, могу јој то написати. Па, нека тражи и чита. Све је ту - црно на бело: Нећу да трпим твоју бахатост, твоју охолост, лењост и умишљеност. Нећу ни секунде толерисати твоју развратност и безосећајност, себичлук и зло које просипаш около. Нећу и - тачка. Пунктум.Cool

Накнадна опаска - зависно од фонта - ни свака тачка није тачка. Више ми вуче на квадратић. Свашта!

 

Šarena ljubav
2008/07/13,11:52

Čudni su putevi Gospodnji. Bežim od sebe danima, mada uzaludno. Uporno se sustižem, verovatno stoga što se nesvesno sačekujem u zasedi, kao svaki pošten paćenik koji oštrim žiletom zaseca sopstvenu kožu, šilom buši srce ili kida dušu na krpice od nesasušenog testa. Joj, jooooooooooooooooj, nisu to više ni koncentrični krugovi bola, ni gorčina prevarenosti, ni tuga zbog nevoljenosti, tek oblak vibracija koje se postepeno zavlače u tvoje pore, preuzimaju ih žuljajući, trveći se međusobno i romore glasno, kao da su na gradskoj pijaci u špicu sezone. Smara me vrućina, hoću da pustim glas, da kriknem, pobunim se...

Ništa! Ostajem nema pred sopstvenim nesnalaženjem. Hoću da se nešto dešava jer želim i osetim da tako treba, a ne jer mi je obaveza i moranje.

Probudim se srećna jer je svetlo, sveže i obećavajuće, jer sam uspela da spavam, da sklopim oči i odmorim se od svojih tereta. Dešava se to tek posle duge borbe, nakon koje izmorena potonem u bezsan težinom vodeničnog kamena.

Ponovo sam tu, neizvesno do kada. Trgnem se, promenim kurs,pratim vetar, a već sledeća luka znači svijanje jedara i saniranje nastalih šteta iz prethodne deonice talasanja. Tu sam trenutno. Ližem rane dok je kotva privremeno bačena u mulj, pristavljam ručak za gladna usta, iz ostave izbacujem polupane lončiće i prepune čaše. Kad ću opet na put, ne znam. Možda sačekam da se vi ukrcate. Ako neko ima volje, neka spakuje kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom. Nekako, imam utisak da će vatra koja će me sledeća peći biti jaka.

U međuvremenu, rešavam probleme kako nadiru (tako je to sa polovnim jedrenjacima).

Da li je samo meni ovako vruće oko srca?

P. S.

Ne treba se vraćati. Ni gledati unazad. Zna biti deprimirajuće.Cry

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu